Spaansopschool.nl

Basisonderwijs

Lesideeën:

Mi mundo en palabras

De volgende site is perfect te gebruiken op de basisschool. De site is leuk voor op het digibord. Kijk ook vooral naar de interactieve opdrachten, de kinderen vinden dit erg leuk!

Lesopzet

Het is verstandig iedere les op te bouwen volgens een duidelijke structuur. Zeker als u werkt met hoogbegaafde kinderen: deze kinderen hebben hier behoefte aan. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk afwisseling in uw lessen te stoppen zodat de les het gehele uur interessant blijft.

Onderwijs maak je samen

Via de website www.onderwijsmaakjesamen.nl/kruiswoordpuzzel kunt u uw eigen kruiswoordpuzzels maken, ook in het Spaans dus! 


Levende spellen

U kunt verschillende spellen ook "levend" spelen met de hele klas. Voorbeelden hiervan zijn: "Wie is het?" en "memorie". "Wie is het" kun je op verschillende manieren spelen: iemand uitkiezen die buiten de klas wacht. Met de klas afspreken om wie het gaat vervolgens de persoon weer terug in de klas laten komen en vragen laten stellen in het Spaans. Het kan ook anders: een persoon uitkiezen die een klasgenoot gaat omschrijven. De rest van de klas moet dan raden om wie het gaat.
"levend memorie": dit kun je doen door kaartjes te maken met afbeeldingen met de juiste Spaanse benamingen eronder. Ieder kind krijgt dan een kaartje, je kunt zoveel setjes maken als je klas groot is. Maar je kan het ook anders doen: vraag en antwoord. Je maakt kaartjes met vragen en kaartjes met antwoorden. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de kaartjes met de vragen een andere kleur te geven dan de kaartjes met de antwoorden om het niet te moeilijk te maken. De kaartjes verspreid je door de klas en 2 leerlingen strijden tegen elkaar door de juiste kaartjes bijelkaar te zoeken. Degene die de meeste kaartjes heeft wint.

Uiteraard kun je deze spellen ook toepassen in het middelbaar onderwijs.

Lesmateriaal:

Memoriespel met het werkwoord 'ser' (spel is ook geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs)

Grammatica e.d. is makkelijker te onthouden als dit op spelenderwijze wordt aangeleerd. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. een memoriespel. Op deze site vindt u een voorbeeld van zo'n memoriespel met het werkwoord 'ser'. Er is hier gekozen voor dit werkwoord aangezien het een onregelmatig werkwoord is en het daardoor lastiger is te onthouden. U kunt dit spel natuurlijk met elk ander willekeurig werkwoord doen.
Het is handig als u vervolgens de kaartjes op gekleurd papier plakt of ze op gekleurd papier uitprint (zodat de leerlingen niet door de kaartjes heen kunnen kijken).
Het spel wordt in tweetallen uitgevoerd. Zet op het bord de vervoegingen van het werkwoord 'ser' en laat de kinderen het spel spelen. Als ze dit eenmaal hebben gedaan haalt u de vervoegingen van het bord af zodat de leerlingen het nu uit het hoofd moeten doen. U zult dan wel hier en daar moeten helpen.

 


Spanishkidstuff.com

ia deze site kunt u allerlei werkbladen downloaden.. Handig voor als u even zelf geen inspiratie heeft om zelf wat te maken!