Spaansopschool.nl

Voortgezet onderwijs

Lesideeën

Churros maken

Naast de gewone lessen is het leuk om af en toe eens iets anders te doen. Wat dacht u van echte Spaanse churros maken? Hieronder vindt u het recept om zelf churros te maken. 
Het beste kunt u de ingrediënten op een tafel in het midden van het lokaal leggen met de Spaanse benamingen erbij. Als u lesgeeft aan een bovenbouwgroep die al een paar jaar Spaans krijgen kunt u er natuurlijk voor kiezen de bereidingswijze ook in het Spaans te geven. 

 

Ingredientes
150 gr. mantequilla (boter) - 3 dl agua (water) - 150 gr. harina de trigo (bloem) – 3 huevos (eieren) – 1 yema (eierdooier) - 1 el canela (kaneel) - 150 gr. azúcar (suiker) -  aceite de girasol (zonnebloemolie)

Preparación
Snij de boter in blokjes en doe ze met het water in een pan en verhit dit langzaam tot de boter is gesmolten. Breng daarna aan de kook. Voeg de bloem al roerend toe. Haal de pan van het vuur en klop het bloem door het water tot er een bal ontstaat. Laat iets afkoelen en klop de eieren en extra dooier door het mengsel.

Doe het deeg over in een spuitzak voorzien van een spuitmond met grove kartel en spuit reepjes van zo'n 10-15 cm lang.

Verhit de olie in een pan. Frituur de reepjes deeg tot ze rondom goudbruin zijn. laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep kaneel en suiker door elkaar en strooi dit over de koekjes.

Direct opdienen.Españoles en el mundo

Om regelmatig een afwisselende les te hebben is het leuk, als u de beschikking heeft over een digibord of een beamer, om delen van filmpjes te laten zien. Op deze manier kunnen de leerlingen hun luistervaardigheid oefenen op een leuke manier. Het programma "Españoles en el mundo" is hier uitermate geschikt voor. Om makkelijk te beginnen kunt u als eerste het filmpje over Amsterdam laten zien. Deze filmpjes zijn ook geschikt voor groep 8 (de ervaring leert dat leerlingen door hun eigen kennis over Amsterdam, de beelden en de gesproken delen het filmpje prima kunnen volgen!).
U zou het filmpje in delen kunnen afspelen zodat de leerlingen elke les iets hebben om naar uit te kijken!
De filmpjes zijn te bekijken via de website van rtve (zie ook "Links" op deze website).

Levende spellen

U kunt verschillende spellen ook "levend" spelen met de hele klas. Voorbeelden hiervan zijn: "Wie is het?" en "memorie". "Wie is het" kun je op verschillende manieren spelen: iemand uitkiezen die buiten de klas wacht. Met de klas afspreken om wie het gaat vervolgens de persoon weer terug in de klas laten komen en vragen laten stellen in het Spaans. Het kan ook anders: een persoon uitkiezen die een klasgenoot gaat omschrijven. De rest van de klas moet dan raden om wie het gaat.
"levend memorie": dit kun je doen door kaartjes te maken met afbeeldingen met de juiste Spaanse benamingen eronder. Ieder kind krijgt dan een kaartje, je kunt zoveel setjes maken als je klas groot is. Maar je kan het ook anders doen: vraag en antwoord. Je maakt kaartjes met vragen en kaartjes met antwoorden. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de kaartjes met de vragen een andere kleur te geven dan de kaartjes met de antwoorden om het niet te moeilijk te maken. De kaartjes verspreid je door de klas en 2 leerlingen strijden tegen elkaar door de juiste kaartjes bijelkaar te zoeken. Degene die de meeste kaartjes heeft wint.

Uiteraard kun je deze spellen ook toepassen in het basisonderwijs.Lesmateriaal

Voor het hedendaags middelbaar onderwijs is de nieuwe lesmethode van Paso Adelante uitermate geschikt! Hier zijn boeken voor maar scholen die gebruik maken van laptops kunnen door middel van inlogcodes al het materiaal digitaal bekijken!