Spaansopschool.nl

Spaans en Leonardo-onderwijs

Wat is Leonardo-onderwijs?
Het Leonardo-onderwijs is gericht op hoogbegaafde kinderen. Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben een IQ van tenminste 130 en ze zijn creatief in het bedenken van oplossingen. Hoogbegaafde kinderen zijn in hun ontwikkeling vaak veel verder dan hun leeftijdsgenoten waardoor ze op school snel 'buiten de boot' kunnen vallen bij het maken van vriendjes. Op een Leonardoschool kunnen deze kinderen voldoende worden uitgedaagd op hun eigen niveau en hebben ze leeftijdgenoten om hen heen die hen begrijpen en graag met ze willen spelen. Hierdoor raken ze minder snel in een sociaal isolement en krijgen ze veelal de zin om naar school te gaan weer terug. Ze krijgen naast de gewone vakken ook les in bijvoorbeeld Engels, Spaans, Chinees, filosofie, literatuur en muziek.

Spaans in het Leonardo-onderwijs
Communicatie is van essentieel belang in onze samenleving. Het spreken van één of meerdere vreemde talen is dan ook niet meer weg te denken uit het verplichte vakkenpakket op Nederlandse scholen. Spaans is echter één van de belangrijkste talen ter wereld, maar maakt (nog) geen onderdeel uit van het verplichte vakkenpakket op de meeste scholen in Nederland. Het Leonardo-onderwijs erkent wel het belang van deze prachtige taal. Jonge kinderen leren het makkelijkst een vreemde taal doordat zij een taal meer op de automatische piloot leren: ze luisteren naar de taal en onthouden gemakkelijk wat ze horen (ze hebben ook nog niet zoveel andere dingen aan hun hoofd). Het leren van meerdere vreemde talen heeft een aantal voordelen: mensen die al meerdere talen spreken kunnen gemakkelijker nóg een taal leren, ook het leren van woorden in je moedertaal gaat gemakkelijker als je meerdere talen spreekt. Maar het spreken van verschillende vreemde talen heeft nog meer voordelen: meertaligen hebben tijdens het leren minder last van de invloed van hun moedertaal dan ééntaligen, bovendien blijken meertaligen beter te zijn in het negeren van irrelevante informatie waardoor ze sneller kunnen leren. Ook zijn meertaligen sterker bij aandachts- en rekentaken.
Verder is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om er een moderne vreemde taal bij te leren!
Je kunt niet vroeg genoeg zijn met het leren van een vreemde taal aan kinderen. Met Spaans kan dan ook direct al begonnen worden vanaf bijvoorbeeld groep 2.

Het aanleren van Spaans
Om een vreemde taal te leren is kennis van de grammatica niet van essentieel belang. Spaansopschool.nl is van mening dat het leren van Spaans gemakkelijker en vooral leuker is als het op speelse wijze wordt aangeleerd: leren zonder te studeren. Oftewel: Spaans kan worden aangeleerd zonder het ouderwetse rijtjes leren en woordjes stampen.